wear2wear header.png
ennl

Wear2wear

Europees partnerschap Wear2wear sluit duurzame textielketen

Vijf Europese bedrijven die alle recyclefases in de textielketen vertegenwoordigen, zijn in Wear2wear een samenwerking aangegaan om van textielvezels van gebruikte werkkleding nieuwe, 100% recyclebare en PFC-vrije werkkledingstoffen te maken.

De recyclebare stoffen in het Wear2wear-concept behoren tot de Inspire-collectie van de Zwitserse partner Schoeller Textil AG. De beschermende, Bluesign®-gecertificeerde Inspire-werkkledingstoffen voor vele toepassingen zijn gemaakt van 100% polyester en voelen aan als katoen. Door het exclusieve gebruik van polyestervezels gaan de stoffen lang mee, wat bijdraagt aan het behoud van grondstoffen.

Afhankelijk van het gebruiksdoel voldoen de nieuwe stoffen aan de strikte eisen voor waterdichtheid, ademend vermogen, bescherming en comfort. Speciaal voor de Inspire-stoffen ontwikkelde Schoeller Textil AG unieke bio-coatings die volledig vrij zijn van PFC. Volgens het principe van de gesloten kringloop zijn de Inspire-stoffen aan het eind van hun levenscyclus 100% recyclebaar waardoor bovendien voor de her-productie aanzienlijk minder water en energie nodig is dan bij de productie van reguliere, lineaire stoffen.

Vijf partnerbedrijven

De vijf Europese partnerbedrijven in de Wear2wear-samenwerking vertegenwoordigen samen de hele keten. Heinrich Glaeser Nachfolger GmbH is een Duitse vezel- en garenproducent en de ‘recycler’ in de kringloop. Het Duitse Märkische Faser GmbH is vezelproducent en de ‘upcycler’. Het innovatieve Zwitserse bedrijf Schoeller Textil AG is verantwoordelijk voor de productie van de Inspire-stoffen. Het klimaatneutrale en eveneens 100% recyclebare, PTFE- en PFC-vrije membraan en de gerecyclede buitenstoffen en voeringen worden geleverd door het Duitse Sympatex Technologies. Het Nederlandse DutchSpirit richt zich sinds 2010 op het aanbieden van circulaire kleding voor met name de zakelijke markt. Het bedrijf heeft de missie de bewustwording als het gaat om duurzame kleding te versterken. DutchSpirit initieerde de ontwikkeling van de Inspire-producten en is met Schoeller Textil AG grondlegger van het Wear2wear-concept.

Top van de markt

Erik Toenhake, directeur DutchSpirit, is trots op deze stap in het verduurzamen van de textielindustrie. “Met Wear2wear bieden we volledige transparantie over de gehele keten, waarbij de recycling zich richt op het upcyclen van vezels van gebruikt textiel tot nieuwe kledingstoffen, en niet uitsluitend op het verminderen van afval. Het gaat hier over exclusieve stoffen voor de top van de markt, met een compleet gesloten, transparante kringloop binnen Europa. Hecht je veel waarde aan MVO, arbeidsomstandigheden en het welzijn van medewerkers, dan kun je als bedrijf niet meer om de Inspire-stoffen heen.”